choose language

english

Close

cemetery: Powązki, Warszawa
photography: Jacek Michiej
Sean Connery
Sean Connery, właśc. sir Thomas Sean Connery (ur. 25 sierpnia 1930 w Edynburgu, zm. 31 października 2020 w Nassau na Bahamach) - brytyjski aktor, reżyser, producent filmowy i scenarzysta. Wystąpił w kilkudziesięciu filmach, m.in. siedmiokrotnie wcielił się w rolę Jamesa Bonda. Laureat nagród m.in. Oscara (za ''Nietykalni''), Złotego Globu oraz BAFTA.
Życiorys
Urodził się 25 sierpnia 1930 w Edynburgu, był synem Szkotki Euphemi Maclean oraz Irlandczyka Josepha, sprzątaczki oraz kierowcy ciężarówek i pracownika fabryki przeróbki kauczuku. Jego brat Neil również był aktorem. Rodzina mieszkała w mieszkaniu bez łazienki w dzielnicy Fountainbridge. W wieku 9 lat rozpoczął swoją pierwszą pracę - rozwoził mleko. Gdy miał 13 lat, zakończył edukację. Później pracował m.in. jako pomocnik rzeźnika i model.

W wieku 17 lat wstąpił do marynarki wojennej, lecz nie umiał się w niej odnaleźć i odszedł przy pierwszej okazji z powodu odkrytych wrzodów żołądka. Po odejściu z armii pracował m.in. przy produkcji trumien, był ratownikiem na basenie, ochroniarzem i pomocnikiem mechanika w drukarni. Mając 18 lat, zajął się kulturystyką - jednym z ważniejszych jego sukcesów w tej dziedzinie było zajęcie trzeciego miejsca w konkursie Mister Universe (1953). Następnie dostał się do chórku marynarzy.

Kariera.

W połowie lat 50. zajął się aktorstwem. Mimo braku talentu tanecznego, zagrał m.in. małą rolę w musicalu ''South Pacific''. W środowisku teatralnym spotkał wielu ludzi oczytanych, wykształconych. Chcąc dorównać nowo poznanym, zaczął dużo czytać. Przesiedział 18 miesięcy w bibliotece publicznej, czytając klasyków{{fakt|data = 2010-12}}. Później zmienił imię na Sean.

W 1961 wygrał w castingu do roli Jamesa Bonda, pokonując między innymi Rogera Moorea. W 1962 wyprodukowano pierwszy film z tej serii - ''Doktor No'', który okazał się wielkim przebojem kinowym.

Kolejne produkcje o przygodach Bonda przyniosły więcej zysków od poprzednich, jednak po nakręceniu ''Żyje się tylko dwa razy'' ogłoszono, że Connery rezygnuje z roli agenta 007. Aktor nie chciał być utożsamiany tylko z jednym bohaterem. Przez kolejne 4 lata odpoczywał, między innymi grając w golfa, a także okazjonalnie pojawiając się w filmach. W 1971, zachęcony czekiem na ponad milion dolarów, zagrał w kolejnym filmie z serii o Bondzie - ''Diamenty są wieczne''. Szybko okazało się, że obraz zarobił najwięcej z dotychczasowych produkcji. Zysk z filmu Connery przeznaczył na organizację założonego przez siebie Scottish International Educational Trust, które pomaga biednym, utalentowanym szkockim dzieciom. W 1983 jeszcze raz wystąpił w roli Bonda w filmie ''Nigdy nie mów nigdy'', który nie jest zaliczany do kanonicznego cyklu.

W 2000 królowa Elżbieta II nadała mu tytuł szlachecki - Knight Bachelor.

Po ukończeniu 80 lat Connery przyznał, że nie zamierza już wystąpić w żadnym filmie.

Był brany pod uwagę jako Kincaide w filmie ''Skyfall'' (rolę zagrał Albert Finney), co potwierdził reżyser Sam Mendes.
Życie prywatne
W 1962 po nakręceniu filmu ''Doktor No'' ożenił się z Diane Cilento. Ślub wzięli na Gibraltarze. Ich związek trwał do 1973. Para miała syna Jasona, który również został aktorem. Od 6 maja 1975 do śmierci żonaty z Micheline Roquebrune.

Zmarł we śnie w swoim domu w Nassau, stolicy Bahamów, w wieku 90 lat.
Filmografia
{{Kolumna-podział|2|
* 1955 ''Sailor of Fortune'' gościnnie
* 1955 ''Dixon of Dock Green'' jako Joe Brasted
* 1955 ''Lilacs in the Spring'' niewymieniony w czołówce
* 1957 ''Time Lock'' niewymieniony w czołówce
* 1957 ''Jack Benny Program'' jako Portier
* 1957 ''No Road Back'' jako Spike
* 1957 ''Tygrysy wojny'' (''Action of the Tiger'') jako Mike
* 1957 ''Hell Drivers'' jako Tom
* 1957 ''Requiem for a Heavyweight'' jako Mountain McClintock
* 1957 ''Anna Christie'' jako Mat Burke
* 1958 ''Inne miejsce'' (''Another Time, Another Place'') jako Mark Trevor
* 1959 ''Tarzan's Greatest Adventure'' jako OBannion
* 1959 ''Darby OGill and the Little People'' jako Michael McBride
* 1959 ''The Square Ring'' jako Rick Martell
* 1960 ''Colombe'' jako Julien
* 1960 ''Without the Grail'' jako Innes Corrie
* 1960 ''An Age of Kings'' jako Raptus
* 1961 ''On the Fiddle'' jako Pedlar Pascoe
* 1961 ''The Frightened City'' jako Paddy Damion
* 1961 ''Macbeth'' jako Macbeth
* 1961 ''Anna Karenina'' jako Wroński
* 1962 ''Doktor No'' (''Dr. No'') jako James Bond
* 1962 ''Najdłuższy dzień'' (''The Longest Day'') jako szeregowiec Flanagan
* 1963 ''Pozdrowienia z Rosji'' (''From Russia with Love'') jako James Bond
* 1964 ''Goldfinger'' jako James Bond
* 1964 ''Marnie'' jako Mark Rutland
* 1964 ''Intrygantka'' (''Woman of Straw'') jako Anthony Richmond
* 1965 ''Operacja Piorun'' (''Thunderball'') jako James Bond
* 1965 ''Wzgórze'' (''The Hill'') jako Joe Roberts
* 1966 ''Przyjemne szaleństwo'' (''A Fine Madness'') jako Samson Shillitoe
* 1967 ''Żyje się tylko dwa razy'' (''You Only Live Twice'') jako James Bond
* 1968 ''Shalako'' jako Shalako
* 1969 ''Male of the Species'' jako McNeill
* 1970 ''Molly Maguire'' (''The Molly Maguires'') jako Jack Kehoe
* 1971 ''Taśmy prawdy'' (''The Anderson Tapes'') jako John Anderson
* 1971 ''Diamenty są wieczne'' (''Diamonds Are Forever'') jako James Bond
* 1971 ''Czerwony namiot'' (''Krasnaya palatka'') jako Roald Mundsen
* 1973 ''Agresja'' (''The Offence'') jako detektyw sierżant Johnson
* 1974 ''Zardoz'' jako Zed
* 1974 ''Morderstwo w Orient Expressie'' (''Murder on the Orient Express'') jako pułkownik Arbuthnot
* 1975 ''Wiatr i lew'' (''The Wind and the Lion'') jako Mulay el-Raisuli
* 1975 ''Okup'' (''Ransom'') jako Nils Tahlvik
* 1975 ''Człowiek, który chciał być królem'' (''The Man Who Would Be King'') jako Daniel Dravot
* 1976 ''Powrót Robin Hooda'' (''Robin and Marian'') jako Robin Hood
* 1976 ''Arabski spisek'' (''The Next Man'') jako Khalil Abdul-Muhsen
* 1977 ''O jeden most za daleko'' (''A Bridge Too Far'') jako generał-major Robert Urquhart
* 1979 ''Kuba'' (''Cuba'') jako major Robert Dapes
* 1979 ''Meteor'' jako doktor Paul Bradley
* 1979 ''Wielki napad na pociąg'' (''The First Great Train Robbery'') jako Edward Pierce
* 1981 ''Odległy ląd'' (''Outland'') jako szeryf William T. ONiel
* 1981 ''Bandyci czasu'' (''Time Bandits'') jako król Agamemnon
* 1982 ''Miecz bohaterów'' (''Sword of the Valiant: The Legend of Sir Gawain and the Green Knight'') jako Zielony Rycerz
* 1982 ''Gole!'' jako głos komentatora
* 1982 ''Na skraju przepaści'' (''Five Days One Summer'') jako Douglas
* 1982 ''Wrong Is Right'' jako Patrick Hale
* 1983 ''Nigdy nie mów nigdy'' (''Never Say Never Again'') jako James Bond
* 1986 ''Nieśmiertelny'' (''Highlander'') jako Juan Ramirez
* 1986 ''Imię róży'' (''Der Name der Rose'') jako William z Baskerville
* 1987 ''Nietykalni'' (''The Untouchables'') jako Jim Malone
* 1988 ''Echa wspomnień'' (''Memories of Me'') jako Sean Connery
* 1988 ''Presidio'' (''The Presidio'') jako pułkownik Alan Caldwell
* 1989 ''Rodzinny interes'' (''Family Business'') jako Jessie
* 1989 ''Indiana Jones i ostatnia krucjata'' (''Indiana Jones and the Last Crusade'') jako profesor Henry Jones
* 1990 ''Wydział Rosja'' (''The Russia House'') jako Bartholomew Barley Scott Blair
* 1990 ''Polowanie na Czerwony Październik'' (''The Hunt for Red October'') jako Marko Ramius
* 1991 ''Robin Hood: Książę złodziei'' (''Robin Hood: Prince of Thieves'') jako król Ryszard I Lwie Serce
* 1991 ''Nieśmiertelny 2: Nowe życie'' (''Highlander II: The Quickening'') jako Juan Ramirez
* 1992 ''Uzdrowiciel z tropików'' (''Medicine Man'') jako dr Robert Campbell
* 1993 ''Wschodzące słońce'' (''Rising Sun'') jako John Connor
* 1994 ''Dobry człowiek w Afryce'' (''A Good Man in Africa'') jako dr Alex Murray
* 1995 ''Rycerz króla Artura'' (''First Knight'') jako król Arthur
* 1995 ''W słusznej sprawie'' (''Just Cause'') jako Paul Armstrong
* 1996 ''Twierdza'' (''The Rock'') jako kapitan John Patrick Mason
* 1996 ''Ostatni smok'' (''Dragonheart'') jako Draco (głos)
* 1998 ''Rewolwer i melonik'' (''The Avengers'') jako sir August de Wynter
* 1998 ''Gra w serca'' (''Playing by Heart'') jako Paul
* 1999 ''Osaczeni'' (''Entrapment'') jako Robert MacDougal
* 2000 ''Szukając siebie'' (''Finding Forrester'') jako William Forrester
* 2003 ''Liga niezwykłych dżentelmenów'' (''The League of Extraordinary Gentlemen'') jako Allan Quatermain
* 2012 ''Sir Billi'' jako sir Billi (dubbing)
}}
Book of entries
No entries in the Register of Entries.
Lighted candles
The list is empty
gallery
Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia, Andy García, Eva M. Paar, Items with OTRS permission confirmed, P6305 SDC, Personality rights warning, Sean Connery, September 2010 China photographs
Wikipedia, Andy García, Eva M. Paar, Items with OTRS permission confirmed, P6305 SDC, Personality ri
Wikipedia, Alexander Graham Bell, Images with annotations, James Watt, Mary, Queen of Scots, Men of Scotland, Montages of ethnic groups, PD-user, Sean Connery, Walter Scott
Wikipedia, Alexander Graham Bell, Images with annotations, James Watt, Mary, Queen of Scots, Men of
Wikipedia, Aston Martin DB5 (Goldfinger), Bond in Motion (London Film Museum), Sean Connery, Self-published work
Wikipedia, Aston Martin DB5 (Goldfinger), Bond in Motion (London Film Museum), Sean Connery, Self-pu
Wikipedia, 2011 in Somalia, Cinema of Somalia, Dr. No, Flickr images missing SDC creator, Flickr images missing SDC source of file, Flickr images reviewed by FlickreviewR, James Bond films, Movie posters of unidentified countries, Sean Connery
Wikipedia, 2011 in Somalia, Cinema of Somalia, Dr. No, Flickr images missing SDC creator, Flickr ima
Wikipedia, Film costumes, Outland (film), Photographs taken on 2010-11-27, Science fiction costumes, Science fiction films, Sean Connery, Self-published work, The Scandinavian Sci-Fi, Game & Film Convention in Stockholm 2010
Wikipedia, Film costumes, Outland (film), Photographs taken on 2010-11-27, Science fiction costumes,
Wikipedia, Files from Karen Roe Flickr stream, Flickr images missing SDC creator, Flickr images missing SDC inception, Flickr images missing SDC source of file, Flickr images reviewed by trusted users, FoP-United Kingdom, Freedom of panorama works possibly copyrighted in the U.S., James Bond wax fig
Wikipedia, Files from Karen Roe Flickr stream, Flickr images missing SDC creator, Flickr images miss
Wikipedia, Items with OTRS permission confirmed, P6305 SDC, Portraits of men, Sean Connery, Works by Stéphane Lemarchand
Wikipedia, Items with OTRS permission confirmed, P6305 SDC, Portraits of men, Sean Connery, Works by
Wikipedia, Flickr images missing SDC creator, Flickr images missing SDC source of file, Flickr images reviewed by File Upload Bot (Magnus Manske), FoP-United Kingdom, Freedom of panorama works possibly copyrighted in the U.S., Photographs by Richard Bowen, Sean Connery, Wax figures of actors in the
Wikipedia, Flickr images missing SDC creator, Flickr images missing SDC source of file, Flickr image
Wikipedia, Aston Martin DB5 (Goldfinger), Designing 007: Fifty Years of Bond Style, Photographs by User:Tukka, Sean Connery, Self-published work, Taken with Samsung NX2000
Wikipedia, Aston Martin DB5 (Goldfinger), Designing 007: Fifty Years of Bond Style, Photographs by U
The service operator is
Erkwadrat sp. z o.o.
ul. Letnia 16
05-510 Chyliczki
123-139-4399
+48 (22) 350 75 61
kontakt@pamietam.pl
facebook/pamietam
Transaction settlements
by payment card and e-transfer
are carried out through
dotpay.pl