choose language

english

Close

cemetery: Powązki, Warszawa
photography: Jacek Michiej
Zygmunt Malanowicz
Zygmunt Malanowicz (ur. 4 lutego 1938 w Korkożyszkach, zm. 4 kwietnia 2021 w Katowicach) - polski aktor, reżyser i scenarzysta. Rozpoznawalność przyniosła mu rola Chłopaka w kultowym filmie Romana Polańskiego ''Nóż w wodzie'' (1961). Grał też w filmach Andrzeja Wajdy - ''Polowanie na muchy'' (1969) i ''Krajobraz po bitwie'' (1970) oraz Bohdana Poręby - ''Hubal'' (1973), ''Jarosław Dąbrowski'' (1975), ''Polonia Restituta'' (1980) i ''Penelopy'' (1988). Występował w teatrach: Ziemi Lubuskiej w Zielonej Górze (1962-1963), Polskim w Poznaniu (1963-1966), Ludowym w Krakowie (1966-1971), Powszechnym w Łodzi (1975-1978) i im. Stefana Żeromskiego w Kielcach (1978-1980). Od 1980 związał się ze sceną warszawską, gdzie występował w teatrach: Studio (1980-1982), Rozmaitości (1982-1991 i 2003-2008), Dramatycznym (2000-2003) i Nowym (od 2008 do śmierci).
Życiorys
Wczesne lata.
Urodził się na Wileńszczyźnie w rodzinie o korzeniach polsko-rosyjskich jako syn Anny (z dom Bardzo) i Jana Malanowiczów. Miał dwie starsze siostryTygodnik Angora, Tomasz Gawiński, ''Nie tęsknię za obiektywem'', Nr 5/4 lutego 2007. - Krystynę i Teresę. Jego babka była Rosjanką, a w domu mówiło się w obydwu językach. Jego ciotką była przedwojenna aktorka Maria Malanowicz-Niedzielska. Ojciec był w AK i zaginął, kiedy syn miał trzy lata. Wychowywała go, wraz z dwojgiem rodzeństwa, samotna matka, która miała związki z wileńskim zgrupowaniem Armii Krajowej. Po wojnie rodzina przyjechała w nowe granice Polski z drugą falą ekspatriantów do Iławy, a następnie po roku osiedliła się w Olsztynie, gdzie Zygmunt Malanowicz ukończył szkołę podstawową i średnią.

Do wyboru zawodu aktorskiego Zygmunta Malanowicza zainspirowali Halina i Jan Machulscy. Po maturze zdawał bez powodzenia do dwóch szkół aktorskich - PWST w Warszawie i PWST Kraków. Podjął pracę jako konwojent w Przedsiębiorstwie Produkcji Leśnej Las, zanim został przyjęty na Wydział Aktorski PWSFTviT w Łodzi, który ukończył w 1963.

Kariera.
Na początku studiów po raz pierwszy trafił przed kamery w epizodycznej roli wychowanka zakładu poprawczego (nie występuje w napisach) w filmie psychologicznym Stanisława Różewicza ''Miejsce na ziemi'' (1959). Wystąpił też w kilku etiudach szkolnych: ''Pokój dziecinny'' (1960), ''Mordercy'' (1960), ''Moglibyśmy mieć to wszystko'' (1960) i ''Hotel Metropole'' (1960). Na trzecim roku studiów podczas wakacji na Mazurach zagrał rolę Chłopaka w dramacie psychologicznym Romana Polańskiego ''Nóż w wodzie'' (1961) u boku Jolanty Umeckiej i Leona Niemczyka. Jednak za spóźnienie się na rozpoczęcie IV, dyplomowego roku wyrzucono go ze studiów, bo nie dostał pozwolenia na udział w filmie. Wkrótce jednak przyjęto go z powrotem do szkoły. Rola ta przyniosła mu co prawda rozgłos i popularność, ale - ze względu na nieprzychylność władzy i nagonkę na twórców filmu - Malanowicz nie zagrał ani jednej pierwszoplanowej roli w kinie przez kolejnych siedem lat. Zajął się wówczas występowaniem w teatrze. Był jednak aktorem znanym i rozpoznawalnym dla szerokiej publiczności.

W 1962 zadebiutował na scenie Teatru Ziemi Lubuskiej w Zielonej Górze w roli Aleksyego Otszelnikowa w przedstawieniu Leonida Leonowa ''Połowczańskie sady'' w reż. Marka Okopińskiego.

Kolejną rolę filmową stworzył w ''Polowaniu na muchy'' (1969) Andrzeja Wajdy. U Wajdy zagrał też w ''Krajobrazie po bitwie'' (1970). Wystąpił również w ''Znakach na drodze'' (1970) Andrzeja Jerzego Piotrowskiego oraz w ''Trądzie'' (1971) Andrzeja Trzosa-Rastawieckiego. Poza tym, w latach 70. i 80. XX wieku grywał głównie w filmach Bohdana Poręby, m.in. w ''Hubalu'' (1973), ''Jarosławie Dąbrowskim'' (1975), ''Gdzie woda czysta i trawa zielona'' (1977), ''Polonia Restituta'' (1981), ''Penelopy'' (1989). W tym okresie zagrał Tomasza Ciećwierza w serialu ''Dom'' z 1982 roku, w którym stworzył sugestywną postać oficera ludowego WP zniszczonego przez system komunistyczny.

Po transformacji ustrojowej w latach 90. nie otrzymywał ciekawych propozycji w kraju, częściowo ze względu na ostracyzm środowiska filmowego za jego współpracę z Porębą. W tym czasie Malanowicz był aktywny za granicą i realizował własne scenariusze na Białorusi (np. ''Szlachetna krew/Vysokaya krov'').

Powrotem do polskiego filmu były ''Tulipany'' (2004) Jacka Borcucha. Pojawiły się również sukcesy teatralne - w warszawskim Teatrze Dramatycznym (2000-2003), a następnie w Teatrze Rozmaitości (2003-2008). W 2008 Malanowicz dołączył do zespołu jednej z najbardziej oryginalnych stołecznych scen - Nowego Teatru Krzysztofa Warlikowskiego.

Na ekranie odgrywane przez niego postacie to na ogół ludzie skomplikowani psychologicznie, uwikłani w różnego rodzaju trudne sytuacje życiowe, postawieni przed dylematami moralno-obyczajowymi. Jego styl gry cechuje wysoki poziom ekspresji i zaangażowania emocjonalnego.
Filmografia
Aktor.
{{Układ wielokolumnowy | liczba = 2 |
* 2020: ''Usta usta'' jako Tadeusz Żurawicz, podopieczny Piotra
* 2019: ''Marynarz bez łodzi''
* 2018: ''Dziura w głowie'' jako stary aktor
* 2015: ''Ojciec'' jako ojciec
* 2015: ''Prawo Agaty'' jako Jan Stępień (odc. 87)
* 2015: ''Córki dancingu'', jako kierownik sali
* 2010: ''Glasgow'', jako Miecio
* 2009: ''Wszystko, co kocham'', jako dziadek Janka
* 2008: ''Londyńczycy'', jako Władek, portier w teatrze (odc. 11 i 12)
* 2004: ''Tulipany'', jako Malutki
* 2003: ''Knife in the Water: A Ticket to the West'', jako on sam
* 2002: ''Kanał'', jako wędkarz
* 2001: ''Na swoje podobieństwo'', jako ojciec
* 1997: ''Pułapka'', jako pianista
* 1989: ''Szlachetna krew'', jako Makarycz
* 1988: ''Przeprawa'', jako kapitan Posępny
* 1988: ''Penelopy'', jako dziennikarz
* 1985: ''Chrześniak'', jako sekretarz partii
* 1985: ''Pobojowisko'', jako Łoś
* 1985: ''W cieniu nienawiści'', jako kierownik
* 1984: ''Pan na Żuławach'', jako kapitan Lisowski
* 1983: '' Katastrofa w Gibraltarze'', jako podpułkownik Bohdan Kleczyński
* 1983: ''Pastorale Heroica'', jako Wiktor
* 1981: ''Stacja'', jako zwolniony z więzienia
* 1980: ''Polonia Restituta'', jako Franek Pawlak
* 1980: ''Zamach stanu'', jako Kazimierz Bagiński
* 1980-2000: ''Dom'', jako Tomasz Ciećwierz (1980; 1982)
* 1980: ''Krach Operacji Terror'' (''Krakh operatsii Terror''), jako Andrzej
* 1979: ''Lekcja martwego języka'', jako Valasek, naczelnik stacji
* 1978: ''Ty pójdziesz górą..." (Eliza Orzeszkowa)'', jako mężczyzna w Ludwinowie
* 1978: ''Dux Polonorum - Niemcza 1017 Rok'', jako Gall Anonim
* 1978: ''Zapowiedź ciszy'', jako lekarz
* 1977: ''Gdzie woda czysta i trawa zielona'', jako delegat
* 1977: ''Józia'', jako Nowak
* 1977: ''Zakręt'', jako lekarz
* 1977: ''Tańczący jastrząb'', jako dziedzic
* 1976: ''Wielki układ'', jako Janicki
* 1975: ''Dyrektorzy'' jako Czerny, sekretarz KW
* 1975: ''Hazardziści'', jako Wojciech Misiurski, taksówkarz
* 1975: ''Jarosław Dąbrowski'', jako Jarosław Dąbrowski
* 1974: ''Ile jest życia'', jako dziennikarz Andrzej, przyjaciel Janasa
* 1973: ''Ciemna rzeka'', jako Janek
* 1973: ''Hubal'', jako ksiądz Ludwik Mucha
* 1973: ''Droga'' jako kierowca Zbyszek Gerlicz
* 1972: ''Kopernik''
* 1972: ''Kopernik'' (odc. 1)
* 1972: ''Na krawędzi'', jako Ryszard Czernik
* 1971: ''Wezwanie'', jako Staszek
* 1971: ''Trąd'', jako Stanisław Czermień
* 1970: ''Krajobraz po bitwie'', jako ksiądz Redaktor
* 1969: ''Znaki na drodze'', jako porucznik MO
* 1969: ''Polowanie na muchy'', jako Włodek
* 1967-1968: ''Stawka większa niż życie'' jako Johann Streit
* 1966: ''Bariera'', jako Eddy, kolega bohatera
* 1963: ''Nadzy wśród wilków'' (''Nackt unter Wölfen''), jako Przybyła
* 1961: ''Nóż w wodzie'', jako chłopak
* 1959: ''Miejsce na ziemi'', jako uczeń}}

Polski dubbing.
* 1976: ''Pogoda dla bogaczy''

Scenariusz.
* 2000: ''Wyrok na Franciszka Kłosa''
* 1992: ''Bez ulik''
* 1989: ''Szlachetna krew''

Reżyser.
* 1992: ''Bez ulik''
* 1989: ''Szlachetna krew''
Book of entries
No entries in the Register of Entries.
Lighted candles
The list is empty
gallery
Dawid Żuchowicz / Agencja Agora
Dawid Żuchowicz / Agencja Agora
Wikipedia, Extracted images, Photographs by Sławek Skonieczny, Zygmunt Malanowicz
Wikipedia, Extracted images, Photographs by Sławek Skonieczny, Zygmunt Malanowicz
Wikipedia, PD-Poland, Zygmunt Malanowicz
Wikipedia, PD-Poland, Zygmunt Malanowicz
Wikipedia, Flickr images reviewed by trusted users, Images with extracted images, Photographs by Sławek Skonieczny, Zygmunt Malanowicz
Wikipedia, Flickr images reviewed by trusted users, Images with extracted images, Photographs by Sła
The service operator is
Erkwadrat sp. z o.o.
ul. Letnia 16
05-510 Chyliczki
123-139-4399
+48 (22) 350 75 61
kontakt@pamietam.pl
facebook/pamietam
Transaction settlements
by payment card and e-transfer
are carried out through
dotpay.pl